The Barnabas Encouragement Connection

Click here to edit subtitle

#1   When Jesus was talking with the Samaritan woman at the well, what were his disciples doing?


  1. They had gone into town for food.
  2. They were present at well.
  3. They were fishing.
  4. They were arranging a place to stay for the night.

Answer: They had gone into town for food. (John 4: 4-26)


#2    Acts and Galatians both mention a place named Cilicia. What was Cilicia?


  1. A small town
  2. A capital city of Greece
  3. A coastal region
  4. The continent of Europe

Answer:  A coastal region. It was located in southern Turkey, along the coast of the Mediterranean Sea. (Acts and Galatians 1:21) 

#3   Who was not an Old Testament prophet?


  1. Isaiah
  2. Daniel
  3. Silas
  4. Jeremiah

Answer:  Silas. The prophet Silas appears in the New Testament only. (Acts 15:32)

#4   Where was Moses Buried?


  1. The Bible does not say
  2. As the top of Mount Sinai
  3. In a valley in the land of Moab
  4. In a valley in the land of Ararat

Answer: In a valley in the of Moab. (Deuteronomy 34:6)

#5   How many books in the New Testament did Paul write?


  1. Five
  2. Nine
  3. Thirteen
  4. Fifteen

Answer: Thirteen. (Romans 1:1- Philemon 1:25)

#6   How many stones did David have in his shepherd’s bag when he faced Goliath?

A. One
B. Three
C. Five
D. Many

Answer: Five. (1 Samuel 17:40)

#7  How old was Josiah when he began his reign?


  1. Six
  2. Eight
  3. Ten
  4. Twelve

Answer: Eight. Josiah was eight years old when he began his reign as king. (2 King22:1)


#8  What is the longest name in the Bible?


  1. Bashanhavothjairi
  2. Kibrothhattaavahneah
  3. Mahershalalhashbaz
  4. Abelbethmaachas

Answer:  Mahershalalhashbaz. See Isaiah 8:1

#9  What did Nehemiah NOT do?


  1. Oversee the rebuilding of Jerusalem’s wall
  2. Act as the Persian King’s cup bearer
  3. Act as governor over Judah
  4. Rebuild the temple in Jerusalem

Answer:  Rebuild the temple in Jerusalem. The other events are told in the book of Nehemiah.

#10  Jesus crossed this brook into a garden on the night that He was betrayed by Judas.


  1. Kishron
  2. Pishon
  3. Cedron
  4. None of the above

Answer:  Cedron. See John 18:1

#11  Elisha told a man to wash in this river seven times and his leprosy would be cured.


  1. The Abana River
  2. The Pharper River
  3. The Jordan River
  4. The Damascus River

Answer:  The Jordan River. See 2 Kings 5:10

#12  From his deathbed, what animal did Jacob compare to his son Judah?

  1. Raven
  2. Lion
  3. Lamb
  4. Serpent

Answer: Lion. See Genesis 49:9

#13  When the Israelites wanted a king, Samuel warned them that a king would do this.


  1. Make their sons be the king’s charioteers
  2. Make their daughters be cooks and bakers
  3. Give the best of the fields and vineyards to his attendants
  4. Take a tenth of the people’s flock
  5. All of the above

Answer: All the above. See 1 Samuel 8:10-18

#14  How many angels appeared to lead Lot and his family from Sodom in order to save them from its destruction?


  1. One
  2. Two
  3. Tree
  4. The Bible does not say.

Answer:  Two. See Genesis 19:1

#15   Who was the offspring of Tamar?


  1. Pharez
  2. Ezekiel
  3. Laban
  4. Athaliah

Answer: Pharez. See Genesis 38:24-30

#16  Which of the following was a wilderness the Israelites passed through after they left Eqypt?


  1. Syria
  2. Padan-aram
  3. Paran
  4. Balah

Answer: Paran. See Numbers 10:12

#17  The account of Jesus healing Simon Peter’s mother-in-law is found in all the gospels?


  1. True
  2. False

Answer: False

#18  What was Esther's name in Hebrew?


  1. Elohim
  2. Hadassah
  3. Shema
  4. Hawwa

Answer: Hadassah. See Esther 2:7

#19  How many people did Jesus raise from the dead?


  1. One
  2. Three
  3. Four
  4. Eight

Answer: Three

#20  Which event of David's story happened first?


  1.  David married Abigail
  2.  David fled from Absalom
  3.  David brought the ark of Jerusalem
  4.  David restored the lands of Mephibosheth, Jonathan's son

Answer: David married Abigail

#21  Israel and Egypt are located on the continent of Africa.


  1. True
  2. False

Answer: False. While Egypt is in Africa, Israel is in Asia

#22  Moses was tending his father-in-law Jethro’s cattle when he saw the burning bush?


  1. True
  2. False

Answer: False. He was attending his father-in-law Jethro’s Sheep. Exodus 3:1-3.

#23   Michmash was one of the war camps used during a battle between these two groups.


  1. The Hebrews and the Amalekites
  2. The Hebrews and the Philistines

Answer: The Hebrews and the Philistines. 1 Samuel 13-14.

#24  After killing Abel, where did Cain go?


  1. The land of Gog
  2. The land of Nod

Answer: The land of Nod. Genesis 4:16

#25  The army of Joshua (the children of Israel) prevailed against the army of Amalek as long as: 


A. The children of Israel had the bread in their pockets. 

B. The elders sang hymns. 

C. The Israelite flag was standing. 

D. Moses' hands were upheld.


Answer: Moses' hands were upheld.  (Exodus 17:11)

#26  After Jesus fed 5,000+ people with two fish and five loaves of bread, how many baskets were left over?

  1. 7
  2.  9
  3. 12
  4. 14

Answer: 12 (Matthew 14:20)
#27  Who is the high priest of Jerusalem that put Jesus on trial?

  1. Callisthenes
  2. Caiaphas
  3. Casimir
  4. Caius

 Answer: Caiaphas (Matthew 26:57)
#28  Until when shall Jerusalem be trodden down?

  1. Until the rapture
  2. Until the time of the Gentiles be fulfilled
  3. Until Israel repents and accept Jesus
  4. Until all nations go against Jerusalem

Answer: Until the time of the Gentiles be fulfilled (Luke 21:24)
#29  According to 1 Peter 3:4, what is of great price in the sight of God?

  1. A meek and quiet spirit
  2. Humility
  3. Love for the world
  4. Sacrifice

Answer: A meek and quiet spirit (1 Peter 3:4)
#30  The sting of death is sin; and the strength of sin is?

  1. Grace
  2. The grave
  3. The Law
  4. Satan

Answer: The Law (1 Corinthians 15:56)
#31  Of whose salvation were the prophets inquiring and searching diligently?

  1. Nation of Israel
  2. All people
  3. Believers after Christ
  4. For the righteous

Answer: Believers after Christ (1 Peter 1:9-12)

#32. Paul was shipwrecked on what island?


  1. Cyprus
  2. Crete
  3. Sicily
  4. Malta

Answer : Malta (Acts 28:1)

#33  Paul's epistle to the Romans was addressed to:


A. Residents of Rome

B. Roman Citizens

C. Roman Slaves

D. Christians at Rome


Answer: Christians at Rome (Romans 1:7)

#34 Jesus called Matthew to discipleship from a:

A. Money-changing table
B.  Fishing boat
C.  Tax collector's booth
D.  Army Post

Answer: Tax collector's booth (Matthew 9:9)

#35 To whom did Jesus say, "Ye must be born again?”


A. Nicodemus

B. Simon of Cyrene

C. Joseph of Arimathea

D. Gamaliel


Answer: A: Nicodemus (John 3:3)

#36 Who fell out of a window while Paul was preaching?


A. Jared

B. Gideon

C. Alpheus

D. Eutychus


Answer D. Eutychus (Acts 20:9)